Föredrag av Töres Theorell om sambandet mellan musik och god hälsa

Föredrag av Töres Theorell om sambandet mellan hälsa och musiklyssnande och -utövande

Kan hälsan förbättras av sång och musik?
Kan musiken sänka vår stress?
Vad händer när vi sjunger och spelar ett instrument?
Hur påverkas cirkulationen i kroppen och hormonerna?

Töres Theorell är läkare med specialitet inom invärtes medicin och före detta professor i psykosocial miljömedicin vid Karolinska Institutet. Han disputerade med en avhandling om psykosociala faktorer bakom hjärtinfarkter. Han har varit föreståndare för Institutet för psykosocial medicin, och efter sin pensionering har han varit verksam vid Stressforskningsinstitutet.

Töres Theorell har i sin forskning tagit upp socialmedicinska och psykosomatiska frågeställningar, bland annat arbetsmiljöns inverkan på uppkomsten av stress och hjärt- och kärlsjukdomar.

På senare år har han särskilt forskat om sambandet mellan kulturella aktiviteter och hälsa, bland annat om hur sång och musik kan lindra stress och andra former av psykisk ohälsa. Själv spelar han fiol och sjunger i kör.

Om hur vi påverkas av musik har Töres Theorell skrivit boken Noter om musik och hälsa.

 

 

Det blir även några sånger av en kvartett körsångare som sjunger en populär repertoar av modern stämsång och kallar sig 4Friends.

 

Annonser
Publicerat i Okategoriserade

TACK till alla som deltog i vår operaresa till AIDA


Andrea Carè i rollen som Radamès och Maria Katzarava i rollen som Aida.

Mer information om operan finns här.

Publicerat i Okategoriserade

Onsdagen den 26 september

Onsdagen den 26 september 18.30 i NK-villan
Birgit Nilsson 100 år – mycket mer än operadiva
Föredrag med musikexempel om Birgit Nilsson av Fride Jansson

 

 

 

 

 

Här finns en affisch om detta föredrag så den som vill kan skriva ut och sätta upp:

BN-affisch

 

 

Publicerat i Okategoriserade

Foton från bussresan till Björnlunda – Strängnäs – Mälsåker – Taxinge

Några foton från bussresan till Björnlunda – Strängnäs – Mälsåker – Taxinge:

Fler foton här:

 

 

 

 

 

 

Publicerat i Okategoriserade

Hundra ord i SN om Arne Jarrick

.

Hundra ord i SN om din förening:

Humanistiska Förbundet gästades torsdagen den 12 april av professor Arne Jarrick från Stockholm. Han talade om kunskap och kunskapsmotstånd utifrån sin bok ”Det finns inga häxor”. Jarrick slog fast att vi under de senaste århundradena i mycket hög grad har ökat kunskapsmängden i samhället. Han fortsatte sedan sin föreläsning med att problematisera begreppet ”Kunskapssamhället”. Vad innebär begreppet? Är det kunskapsmängden som skall räknas eller den kunskap som krävs för att kunna leva i samhället eller är det kunskapens spridning som skall utgöra måttet? Avslutningsvis diskuterades varför vissa grupper är resistenta mot kunskaper och hur ideologier kan utgöra ett hinder mot kunskap. Nästa program är bussresan till Strängnäs den 2 juni.

Affisch Jarrick

Publicerat i Okategoriserade

Hundra ord i SN om Ulf Bagge

Hundra ord i SN om din förening:

Den 15 mars hölls årsmöte i NK-villan med Nyköpings Humanistiska Förbund. Därefter talade trubaduren Ulf Bagge om 1600-talspoeterna Lars Wivallius och Lasse Lucidors diktning och deras äventyrliga liv nere på kontinenten och i Gamla stan i Stockholm.

Varje sommar leder Bagge stadsvandringar i deras spår, och avsnitt om såväl Wivallius som Lucidor ingår i hans bok Skalderna i Gamla stan. Bagge avslutade sitt framträdande med att till eget gitarrackompanjemang framföra några av deras mest kända visor som han själv tonsatt, eftersom inga originalmelodier finns bevarade.

Som helhet blev detta vårmöte mycket lyckat, och Ulf Bagge avtackades med varma applåder för sitt initierade föredrag och sina stämningsfyllda vistolkningar. Den 12/4: föredrag av Arne Jarrick (se vår förenings hemsida).

—————————————————————————————————–

Publicerat i Okategoriserade

Årsboken för 2017


Årsboken för 2017 har delats ut till medlemmarna i samband med våra föredrag.

Bokförlaget presenterar denna bok så här:

Det germanska spåret – En västerländsk litteraturtradition från Tacitus till Tolkien.

De vilda germanernas muntliga diktning omtalas redan av den romerske historikern Tacitus omkring år 100 e.Kr., men det är först på medeltiden som denna diktning ger upphov till skrivna mästerverk som Beowulf, Nibelungenlied, Eddan och de isländska sagorna. Traditionen går därifrån vidare till Wagners operor och nazismens hjältemyter, men Lars Lönnroth vill i denna översikt visa att den också rymmer mycket annat, häribland moderna fantasyromaner som Ringarnas herre och TV-serier som Game of Thrones.

Det germanska spåret i västerländsk litteratur kan liknas vid en snårig, trolsk och ofta svårframkomlig skogsstig där man kan träffa på nästan vad som helst – men åtskilligt av bestående värde.

Lars Lönnroth är professor emeritus i litteraturvetenskap och har skrivit flera böcker om fornnordisk litteratur. Han har också översatt Den poetiska Eddan och flera isländska sagor.

Publicerat i Okategoriserade

Bussresa den 2 juni till Strängnäs och Mälsåker samt bussresa till operan AIDA den 27 oktober 2018

Vi inbjuder redan nu till de två kommande bussresorna. Du anmäler dig genom att göra en bindande inbetalning.

1. Lördagen den 2 juni kl 0800 börjar vår traditionsenliga vårutflykt, denna gång till Strängnäs med omnejd.

Vi räknar med vackert väder och stopp för kaffe i Björnlunda. Väl framme i Strängnäs blir det guidning inne i domkyrkan och även i omgivningarna utanför den, sedan lunch och studiebesök med guidning i Mälsåkers slott.

 

 

 

 

Vi kommer att göra ett uppehåll på hemvägen vid Taxinge-Näsby, där den som vill kan se sig omkring på egen hand eller köpa kaffe (om inte köerna är alldeles för långa till detta mycket populära ställe). Vi räknar med att vara hemma till klockan sex på kvällen.

Bindande anmälan tar vi emot genom att du betalar 590 kr per person till postgiro 108 749-3 och även anger Kött, Fisk eller Veg som lunchmat. Först med betalning = först på listan.

xxx

2. Vi inbjuder även till bussresa i höst och operan Aida på Stockholmsoperan lördagen den 27 oktober klockan 1500 med avresa vid 11-tiden enligt senare definitivt besked.

Klicka dig vidare till en ny sida med alla information. Du ska också ha fått epost med information.

Bindande anmälan tar vi emot genom att du betalar 795 kr per person till postgiro 108 749-3

Först med betalning = först på listan. Men det är redan nu så många anmälningar att vi bara har ett tiotal platser kvar, så vänta inte för länge med att betala och boka din plats i bussen.

Publicerat i Okategoriserade

Torsdagen den 15 mars i NK-villan 18.30

Kallese till årsmöte klockan 18.30 + föredrag med sånginslag av Ulf Bagge om Wivallius och Bellman klockan 1900.

 

 

 

 

Skriv gärna ut denna affisch och sätt upp.
Affisch Ulf Bagge

Publicerat i Okategoriserade

Föredrag av Kent Josefsson om Per Anders Fogelström och hans verk.

Torsdagen den 1 februari i Olrogsalen 18.30

Föredrag av Kent Josefsson om Per Anders Fogelström och hans verk.

Kent Josefsson är ordförande i sällskapet ”Fogelströms vänner”.

I år skulle Fogelström ha fyllt 100 år.

Läs mer HÄR och skriv gärna ut affischen som finns här till höger.

Så här stod det i SN under 100 ord om din förening:

Vid ett möte med Nyköpings Humanistiska Förbund i Olrogsalen den 1 febr. talade Kent Josefsson om Per Anders Fogelströms levnadsbana, författarskap och samhällsengagemang.
Kent är ordförande i föreningen ”Fogelströms vänner”, som anordnar föredrag och stadsvandringar i Fogelströms och hans romanfigurers spår.
Fogelström är mest känd för sina böcker om hur människor från arbetarklassen levde sina liv i Stockholm från 1700-talets mitt till modern tid, men Kent betonade dessutom
Fogelströms enträgna arbete för fred och humanism och för att bevara rivningshotade hus och miljöer i Stockholms gamla arbetarstadsdelar.
En stor och intresserad publik lyssnade uppmärksamt på Kents kunskapsrika och
väldisponerade föredrag om en av Sveriges fortfarande mest lästa och uppskattade författare.

 

Publicerat i Okategoriserade